DESKTOP
TABLET
SMALL TABLET
SMARTPHONE

Nieuws

vrijdag, 10 mei 2019

De 'ontwapenende kracht' van Jean Vanier

Op 7 mei 2019 overleed Jean Vanier, spiritueel leider en stichter van De Ark, waar mensen met een beperking en mensen die hen vergezellen samenleven. Halewijn publiceerde onlangs het boek 'Ontwapenende kracht', waarin Christian Salenson de ervaring wil delen die beleefd wordt in de schoot van deze Arkgemeenschappen. Als eerbetoon laten we u hier het voorwoord lezen dat Jean Vanier schreef voor dit boek.

Voorwoord   

Philippe Seux en Raphaël Simi verbleven beiden in een strenge, gesloten instelling waar 80 mensen met een mentale beperking opeengepakt zaten. Wie kon vermoeden dat mijn eenvoudige gebaar om aan deze twee personen zonder familie gastvrijheid te verlenen, op een dag het uitgangspunt zou vormen van een theologisch boek?

Toen ze in augustus 1964 toestemden om bij mij te komen wonen, was ik de laatste om dat te denken. Voor mij had dit gebaar iets vanzelfsprekends. Een mens moet toch iets doen als antwoord op het menselijk lijden. Zonder dat ik het besefte was mijn gebaar revolutionair. Het betekende de start van de 150 gemeenschappen van de Ark die zich over de hele wereld verspreid hebben en van de 1500 gemeenschappen Foi et Lumière, een beweging die ik stichtte samen met Marie-Hélène Mathieu van het OCH (Office Chrétien des Personnes Handicapées) in Parijs. Naast het ontstaan van deze gemeenschappen, vormde wat ik deed ook de aanzet om op een andere manier te denken over mensen met een mentale beperking.

Wie durfde geloven dat deze mensen, gedurende zovele eeuwen vaak gezien als een schande voor hun ouders, in werkelijkheid mannen en vrouwen zijn die, wanneer we van hart tot hart met hen in contact treden, ons kunnen omvormen en meer mens maken. Ze maken ons op hun manier duidelijk dat onze maatschappij minder menselijk is wanneer individualisme, competitie en de hang naar geld en succes voorop staan.

Christian Salenson is een heel belangrijke figuur voor de Ark. Als theoloog en ook als man van God en van het Evangelie. Zijn interesse voor de Ark ontstond als antwoord op de vraag van een groep assistenten[1] van de Ark om hulp. Wij zochten ondersteuning bij het zicht krijgen op de betekenis van ons leven en van onze gemeenschappen. Dit vanuit God en in het licht van Evangelie. Des te meer omdat onze gemeenschappen oecumenisch en interreligieus zijn. 

Dit mooie boek is de vrucht van de samenwerking met Christian. De Ark is niet alleen een ‘goed werk’. Het is niet alleen een plaats waar mensen met een beperking op een meer menselijke en gelukkiger manier kunnen leven. De Ark is een teken van God in onze wereld. In die wereld worden de zwaksten vaak niet voor vol aanzien, ze worden aan de kant geschoven en soms zelfs geaborteerd. Het samenleven met mensen met een beperking is een uitnodiging om je menselijk hart te openen en je niet langer te verschuilen achter intellectuele of culturele zekerheden. De Ark en Foi et Lumière zijn Christian dankbaar omdat hij zich verdiept heeft in wat de kern uitmaakt van ons leven en omdat hij ons geholpen heeft om de diepe zin van het leven van mensen met een beperking in Gods ogen en de visie van de Kerk te ontdekken. 

Jean Vanier, in 'Ontwapenende kracht', Halewijn 2019

[1] ‘Assistent’ is de naam die in de Ark gebruikt wordt voor mensen die ervoor kiezen om samen te wonen met mensen met een beperking en met andere assistenten. Als begeleider ‘assisteer’ je de mensen met een beperking zoveel mogelijk in het dagelijks leven. Daarom het gebruik van het woord ‘assistent’.

Deel dit bericht

Als u één van deze iconen aanklikt krijgen uw vrienden de link te zien, al dan niet voorzien van commentaar. U kan de link naar deze pagina ook mailen middels het enveloppe-icoontje.Over delen